Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2018. biće održan od 30.jula do 7.avgusta u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko – edukativnom centru “Lovćen”. Cilj kampa je afirmacija kamerne muzike i razvoj kamernih ansambala u našoj sredini a nakon sedmodnevnog rada kampa slijede dva završna javna koncerta: 6.avgust, Ministarstvo kulture, Cetinje – 20h i 7.avgust, KIC „Budo Tomović“, Podgorica – 20h.

Riječ je o projektu koji okuplja uglavnom mlade muzičare koji će u saradnji sa profesionalcima i profesorima/instruktorima svirati u standardnim i nestandarnim kamernim ansamblima i kamernom gudačkom orkestru. Preko 50 polaznika, različitih generacija i nacionalnosti učestvovaće u izvođenju raznovrsnog muzičkog programa (Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rusije, Njemačke, Francuske, Norveške i SAD-a).

Na press-u, u susret Ljetnjem kampu, Maja Popović, urednica muzičkog programa KIC-a kazala je da će i ove godine učesnici dobiti intenzivne poduke od muzičkih umjetnika, uz mogućnost da javno nastupaju. Istakla je i da je najveći broj polaznika iz Crne Gore, a zatim i regiona i šire.  Posebno interesantan zadatak bio je napraviti izbor muzike za kamerni orkestar u kombinaciji gudača i duvača. Kako je rečeno, postignuti rezultati na prošlogodišnjem Ljetnjem kampu i izuzetna saradnja doprinijeli su da ekipa mentora i saradnika bude ista. To su: Anton Martynov (prof. na Kraljevskoj akademiji Monsu, Belgija i Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu CNSMP), Eva Veith, Veljko Klenkovski (FMU – Beograd), Žana Lekić, Nataša Popović (MA – Cetinje) Marko Simović, Nadica Ristić Simović, Slađana Cvejić, Petar Obradović, Milan Ninković i Ana Cerović Zvicer (CSO) koji će tokom sedam dana raditi sa polaznicima u idličnom ambijentu Ivanovih korita.

Organizator kampa je Kulturno – informativni centar “Budo Tomović”, a realizuje se uz finansijsku podršku Glavnog grada Podgorica, zatim Ministarstva kulture Crne Gore, koji već četvrti put podržava ovaj projekat kroz Konkurs za sufinansiranje kulturno – umjetničkih projekata i programa i Ambasada SR Njemačke koja je uz KIC od 2012. godine, kada je kamp osnovan kao pilot projekat na inicijativu Mihaela Šnura, tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Prvi put projekat je podržao EU Info Centar iz Podgorice, koji obilježava 2018. godinu kao evropsku godinu kulturne baštine i koji je u tom smislu intezivirao podršku programima koji imaju evropski predznak i budućnost. U tom duhu je kreiran i repertoar ovogodišnjeg kampa.

Našoj organizaciji doprinose takođe i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, JU “Lovćen – Bečići”, Nacionalni parkovi Crne Gore, Matica crnogorska – ogranak Cetinje i Turistička organizacija Cetinje.

Prva sekretarka Ambasade SR Njemačke i ataše za kulturu Ursula Rommerskirchen je istakla da Ljetnji kamp za kamernu muziku predstavlja primjer održivog kulturnog projekta i primjer dobre saradnje između Crne Gore i Njemačke u kulturnoj oblasti. Izrazila je želju da Međunarodni Ljetnji kamp u budućnosti izgradi finansijsku osnovu za samoodrživost i samostalnost i da se još čvršće pozicinonira na međunarodnoj sceni uz poruku “muzika nas povezuje globalno”. Tom prilikom zahvalila se Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” i Ministarstvu kulture Crne Gore na plodonosnoj i divnoj saradnji sa željom da se ista uspješno nastavi u budućnosti.

Flautiskinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju Žana Lekić je podsjetila na značaj ovog kampa koji je univerzalnog karaktera i koji pruža mladim ljudima u Crnoj Gori i šire jedan poseban vid edukacije, a koji kao krajnji rezultat ima završne koncerte. Pored toga istakla je važnost podrške ovakvim kampovima od strane relevantnih institucija i tom prilikom se zahvalila svima koji su prepoznali njegov značaj. Posebno joj je drago što se pomjeraju granice kako u muzici, tako i u geografskom smislu, imjući u vidu da se ove godine pridružuju mladi ljudi i iz inostranstva.

Više informacija i podataka o Ljetnjem kampu možete naći na Facebook stranici https://www.facebook.com/MontenegroSummerCampforChamberMusic/