Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music je osnovan 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura (Michael Schnurr), flautiste-amatera i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Od tada se održava svakog ljeta u mjestu Ivanova korita, u okviru Nacionalnog parka Lovćen. Nosilac pilot-projekta je bila Ambasada SR Njemačke, u saradnji sa lokalnim partnerima Kulturno-informativnim centrom “Budo Tomović” i Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici. Od 2014. godine, KIC “Budo Tomović” je preuzeo planiranje i organizaciju kampa, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore i mnogih drugih partnera i sponzora.

Ljetnji kamp za kamernu muziku održaće se jedanaesti put zaredom na Ivanovim koritima, od  30. jula do  7. avgusta 2022. godine.

Program Ljetnjeg kampa za kamernu muziku se osmišljava u zavisnosti od nivoa i godišta prijavljenih polaznika, a u saradnji sa kompetentnim i pažljivo biranim nastavnim timom. Mentori su ugledni umjetnici i muzički pedagozi iz Crne Gore, regiona i Evrope. Od početka, kamp je pozivao različite dirigente iz inostranstva, koji su doprinijeli svojim jedinstvenim programskim dizajnom, umjetničkom vizijom i pedagoškim metodama: Aleksej Šatski iz Moskve (2012), Elisabeth Attl iz Beča (2013-2014), Thomas Posth iz Hamburga (2015), Jean-Michel Despin iz Pariza (2016) i Anton Martynov iz Pariza (2017-2019). Drugi koji su došli iz inostranstva da podučavaju naše polaznike su: pijanistkinja Tatjana Prelević iz Hanovera (2015-2016), violinista Nazar Kozhukhar iz Moskve (2012), violisti Boris Brezovac iz Beograda (2016) i Jörg Winkler iz Firence (2016), violončelisti Aleksandar Latković iz Beograda (2015-2016), Eva Veith iz Getingena (2017-2018), Maria di Meglio iz SAD (2019),  oboista Bojan Pešić (2019), Veljko Klenkovski iz Beograda (2015-2019). Jezgro nastavnog kadra, ponovo ove godine, čine uspješni  muzičari  iz Crnogorskog simfonijskog orkestra kao što su violinista Marko Simović, violista Petar  Obradović, violončelista Dmitri Prokofjev i kontrabasistkinja Ana Zvicer, kao i profesorice na Muzičkoj akademiji na Cetinju, flautistkinja Žana Lekić i pijanistkinja Nataša Popović. I ove godine mentorskom timu pridružiće se Sreten Krstić, međunarodno priznati violinista.

Kao što se očekuje, u skladu sa repertoarom kamerne muzike, spisak polaznika se sastoji od gudača, duvača i pijanista. Za sada, repertoar je sastavljen od barokne muzike do muzike 20 vijeka, izbor muzike se nudi polaznicima, ili ga polaznici sami biraju.

Dnevni ritam kampa je sljedeći: studenti sviraju u različitim formacijama, ujutru i popodne. Večeri su uglavnom slobodne za vježbanje i slobodne aktivnosti. Cilj je da se pruži iskustvo u kamernim ansamblima (ujutro) i u okviru kamernog orkestra (popodne). Dakle, polaznik može očekivati da bude izabran u manjoj grupi (dua, trija,kvarteti itd.), na osnovu preporuka mentora, kao i za sekcije kamernog orkestra, koje probaju svaki dan. Tu su i sekcijske radionice za gudače, duvače i pijaniste, u okviru kojih mentori i polaznici dublje sagledavaju pitanja tehnike i interpretacije.

Ljetnji kamp za kamernu muziku nema komercijalnu dimenziju; organizacija je neprofitna. Troškovi polaznika su niski zahvaljujući podršci partnera i sponzora, kao i činjenice da naš domaćin u okviru Nacionalnog parka Lovćen nudi hranu i piće po skromnoj cijeni.

Pored mladih crnogorskih muzičara koji čine najveći broj polaznika kampa, učestvovali su muzičari iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Hrvatske, Italije, Japana, Kazahstana, Makedonije, Njemačke, Norveške, Rusije, SAD, Srbije i Ukrajne. Na kampu učestvuju uglavnom mladi muzičari, mnogi od njih su srednjoškolci i studenti. Uz to, odrasli muzičari su dobrodošli i učestvovali su na kampu svake godine, od početka, uživajući ne samo u iskustvu stvaranja muzike po sebi, već i u mogućnosti da pruže primjer ljubavi amaterskog kamernog muziciranja mlađoj generaciji.

Službeni jezik kampa – jezik koji bi trebalo da razumiju svi polaznici u svrhu proba je engleski.

Na kraju našeg intenzivnog sedmičnog učenja i vježbanja repertoara, polaznici i mentori nastupaju na završnim koncertima, koji su otvoreni za javnost. Ljetnji koncerti, u Podgorici i na Cetinju, kao i u nekim od najljepših gradova na crnogorskoj obali kao što su Tivat, Perast i Bar, su bili uvijek radosni događaji, na kraju posebne “vanvremenske sedmice” posvećene muzici i muziciranju s vršnjacima, kolegama i novim prijateljima.

Sa zadovoljstvom pozivamo sve ljubitelje muzike da dođu na završne koncerte, koji će biti održani u subotu, 6. avgusta, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, u 20 sati i u nedjelju, 7. avgusta, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici, u 20 sati.