flautistkinja

Flautistkinja Žana Lekić je redovni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Rođena je u Kraljevu gdje je završila nižu i srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac“, u klasi, prof. Karolja Maročika. Studije flaute završila je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, gdje je magistrirala sa najvišim ocjenama 2003. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kamerni muzičar. Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista – János Bálint (Mađarska), Michael Debost i Kathleen Chastain (SAD), Aurèle Nicolet (Švajcarska), Jiří Válek (Republika Češka), Eje Kaufeldt i Gunilla von Bahr (Švedska), Dejan Gavrić i Peter Lukas Graff (Njemačka).

Pedagošku karijeru započela je na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2000. godine, na predmetu Kamerna muzika, a od 2019. radi u zvanju redovnog profesora. Studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Bila je angažovana kao članica Crnogorskog simfonijskog orkestra od osnivanja 2007. do 2015.godine. Pored brojnih koncerata koje je priredila u Crnoj Gori i regionu gostovala je na inostranim scenama i festivalima u Italiji, Kini, Francuskoj i Njemačkoj.