Stefano Vecani je diplomirao modernu obou 1986. godine, u svom rodnom gradu Ređo Emiliji, Italija.

Zanimala ga je antička muzika i istorijski duvački instrumenti sa dvostrukom trskom. Studirao je baroknu obou u klasi prof. Paola Gracija u Milanu (diplomirao 1990), kod Ku Ebingeana na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, Holandija (diplomirao 1993) i kod Marsela Ponsela na Kraljevskom konzervatorijumu u Gentu, Belgija (školska 1993/1994). Tih godina pohađao je majstorske kurseve barokne oboe kod Alfreda Bernardinija, Pola Dombrehta, Mišela Pigea, Entonija Robsona i kurseve o orkestarskoj istorijskoj praksi izvođenju kod Roja Gudmana, Tona Kupmana, Kjare Bančini, Džordija Savala. U isto vrijeme, Stefano je studirao Muzikologiju na Univerzitetu u Bolonji/ DAMS, na temu „Renesansni instrumenti sa dvostrukim jezičkom u italijanskoj narodnoj muzičkoj praksi“, kod prof. Roberta Lejdija (diplomirao 1994. godine, „sa pohvalom“).

Specijalizovao je srednjevjekovnu izvođačku praksu kod prof. Benjamina Bagbija i Barbare Thorton (ansambl „Sekuentia” u Kelnu, 1991-93) i u renesansnom ansamblu sa instrumentima sa dvostrukim jezičkom u klasi prof. Lorensa Alperta na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Ženevi (1991). Zanimali su ga umjetnički nastupi uživo, svirao je kao muzičar u pozorišnim predstavama Univerziteta u Bolonji. Dvije godine je sarađivao (1990-1992) sa pozorištem „Piccolo” u Milanu, pod upravom Đorđa Štrelera.

Stefano aktivno nastupa širom Evrope, kao i u Japanu, Koreji, Malti, Meksiku, Ekvadoru i Urugvaju. Sarađivao je sa dirigentima specijalizovanim za ranu muziku: Đovani Ačiai, Fabio Biondi, Mark Minkovski, Mišel Pige, i dr. Svirao je na istorijskim instrumentima za programe radio-televizijskih kuća kao što su: Rai Due, Rai Tre, Radio Televisione Svizzera Italiana,Télévision Suisse Romande, Radio France, West Deutscher Rundfunk, Danish Radio P2 Copenhagen, ORF 1Austria, BBC 3 London, i dr. Njegovo izvođenje se može čuti na više od 50 albuma koje su objavile različite izdavače kuće poput Dynamic, Emi Records, Stradivarius, Opus111-Naïve, Erato, Sony Classical, itd.