Violinista

Sreten Krstić rođen je 1953. godine u Beogradu. Violinu je počeo da svira u sedmoj godini. Dobitnik je najviših nagrada na nacionalnim takmičenjima. Na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, je dva puta osvojio drugu nagradu (1973. i 1976), kao i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje djela J.S.Baha (1976).

Kao koncert majstor Svjetskog orkestra mladih, nastupao je sa solistima Henrikom Šeringom i Pjerom Fournijeom i dirigentima Žanom Martinonom i Bernardom Kleom (1975. i 1977).Od 1980. godine, je prvi koncert majstor Minhenske filharmonije, čiji je šef-dirigent bio Serđu Čelibidake, sve do svoje smrti, zatim Džejms Levin (1999), Kristijan Thilman (2004), Lorin Mazel (2012) i Valerij Gergiev (2016). Kao solista, imao je priliku da nastupa sa poznatim dirigentima (Zubin Mehta, Horst Stajn, Dmitrij Kitajekno, Hiroši Vakasugi, između ostalih) kao i sa svim orkestrima bivše Jugoslavije. Solistički koncerti odveli su ga u skoro sve zemlje Evrope, u Japan, SAD i bivši SSSR.

Godine 1985. osnovao je Gasteig-Trio Munchen, a zatim i Filharmonijski sekstet 1996. i kamerni orkestar Filharmonijski solisti, 1999. godine, čiji je umjetnički vođa. Od 2011. godine, angažovan je kao stalni koncertmajstor i umjetnički vođa kamernog orkestra Zagrebački solisti.

Snimao je za sve radio i TV stanice bivše Jugoslavije, zatim za Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Mančester) i Grčki radio (Solun). Za izdavače PGP, Thorofon, Arte Nova Classics snimio je više kompakt diskova, kako solističke tako i kamerne muzike.

Od 2007. do 2010. godine, Krstić je bio je umjetnički direktor jednog od najstarijih i najvećih festivala klasične muzike u regionu – Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).
Bio je član žirija na međunarodnim takmičenjima “Jeunesses Musicales” u Beogradu, 2011, zatim na šestom takmičenju za dirigente ‘’Lovro van Matačić’’ u Zagrebu, 2015., na petom internacionalnom takmičenju za mlade kompozitore u Samoboru, 2016. i na međunarodnom violinističkom takmičenju “Isaac Stern” u Šangaju, 2018. godine.
Poslednjih desetak godina Krstić se sve intezivnije bavi pedagoškim radom, pa pored privatnih časova održava kurseve za violinu u Beogradu, Dubrovniku, Ljubljani, Valensiji i Francuskoj.