Violončelista

Violončelista Milan Ninković rođen je 1989 u Rijeci, Hrvatska. Muzičko obrazovanje je započeo u Beogradu na klavirskom odsjeku, a zatim i na gudačkom – violončelo.

Na klavirskom odsjeku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu je diplomirao 2015. godine, u klasi prof. Branka Penčića. Na istom fakultetu završio je osnovne i master studije na katedri za violončelo, u klasi prof. Dejana Božića. Takođe je stekao master diplomu Univerziteta umjetnosti u Gracu (Austrija), gdje je studirao u klasi prof. Tobijasa Stosieka. Pohađao je majstorske kurseve kod istaknutih violončelista: Gautier Capucon, Louise Hopkins, Stefan Popov, Tobias Stosiek, Ksenija Janković, Michael Gorohov, Stanislav Apolin, Reinhard Latzko, Mischa Maisky, kao i majstorske kurseve kamerne muzike kod Johannes Meissl, Marialene Fernandes i Michael Ude. Milan je učestvovao na brojnim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i osvajao prve i druge nagrade, uključujući specijalne nagrade za kamernu muziku. Učestvovao je u mnogim projektima sa ansamblima „Symphonia Vienna“, „NoWon Orchestra” (Seul), ,,No Borders Orchestra“, kao i u okviru festivala „Wir sind Wien“.

Radi u Crnogorskom simfonijskom orkestru od 2017. godine a nedavno u zvanju vođe violončela. Član je gudačkog kvarteta “Doclea”.