violončelistkinja

Violončelistkinja Eva Vučeković Veith (2017-18) je rođena i odrasla u Podgorici. Školovala se u rodnom gradu, zatim u Beogradu, Moskvi, Pragu, Portogruareu i Detmoldu. Studirala je u klasama renomiranih violončelista i profesora Stanislava Apolina i Davida Gregorijana. Majstorske kurseve je pohađala kod Michaela Flaksmana, Karine Georgijan, Ivana Monighettia, Alaina Mouniera. Uporedo je studirala klavir u klasi Igora Laska i Marijana Mike. Svirala je prvo violončelo u Omladinskom orkestru Mediterana (1990). Tokom 90tih godina, studirala je na Muzičkoj akademiji u Detmoldu (1990-1994), gdje je diplomirala. Bila je član kamernih orkestara Detmolda (pod vođstvom Karla Popena), Minstera (pod vođstvom Frida Obstefelda) i Getingena. Svirala je takođe u Simfonijskom orkestru Getingena i orkestru Opere u Hildesheimu.

U Crnoj Gori je imala zapažene koncerte kao solistkinja sa Kamernim orkestrom Detmolda na festivalu Grad teatar Budva, te kao članica dua „Montenegrini“ sa harmonikašem Sašom Markovićem. Na predlog budvanskog festivala ostvarila je crnogorsku turneju sa kamernim orkestrom Getingena. Kasnije je učestvovala i na festivalu “A Tempo” u Podgorici.

Karijeru je razvila u Njemačkoj, učešćem na raznim projektima solističke i kamerne muzike, muzičkog teatra, teatra sjenki “Ophelias” Mihaela Endea; povremeno sarađuje sa kamernim i simfonijskim orkestrima na specijalnim projektima u Getingenu. Sa svojim klavirskim trijom svirala je na dobrotvornim programima UNICEF-a. Pored klasičnog i savremenog repertoara, svira ranu muziku na originalnim instrumentima: konsort i viola da gamba.