Violončelista

Violončelista Dmitri Prokofjev je rođen u Moskvi. Osnovne studije završio je na moskovskom konzervatorijumu 2003. godine, a postiplomske studije 2005. u klasi profesorice Natalije Gutman. Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima mladih muzičara među kojima su: Tansmanu (Poljska, 1998), Čajkovski (Rusija, 2002), Janigro (Hrvatska, 2008).

Svoj prvi CD snimio je sa šesnaest godina, u saradnji sa profesorom moskovskog konzervatorijuma pijanistom Aleksejem Nasedkinovim (Sonate za violončelo i klavir Dmitrija Šostakoviča i Edvarda Griga). Sa pijanistom Aleksandrom Kobrinom izdao je CD 2004. godine, koji sadrži muziku Kloda Debisija, Johanesa Brahmsa, Roberta Šumana i Nikoloa Paganinija.

Prokofjev je profesionalno angažovan u različiim institucijama: kao predavač violončela na moskovskom državnom konzervatorijumu “Čajkovski”, prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra, umjetnički direktor “Ars Industria” u Crnoj Gori; takođe je predavao violončelo na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore.

Izvodio je resitale u Rusiji i u inostranstvu, u nekim od najprestižnijih koncertnih sala poput Auditorijuma u Luvru, Rudolfinum u Pragu, te u filharmonijama u Parizu, Pragu, Berlinu i Luksemburgu. Kao solista je nastupao sa simfonijskim orkestrima u Rusiji, pod dirigentskom palicom Igora Golovčina, Marka Gorenstajna, Vladimira Spivakova, Jurija Bašmeta, Aleksandra Rudina, Valerija Polijanskija i Leonida Nikolajeva. Redovno učestvuje na internacionalnim muzičkim festivalima u Rusiji, Crnoj Gori, Finskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Gruziji i dr.

Kao kamerni muzičar svirao je sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Džesi Norman, Nikolajom Luganskim, Edvardom Brunerom, Natalijom Šakovskajovom, Aleksandrom Kobrinom, Olgom Kern, Ratimitom Martinovićem, Vladimirom Miloševićem i mnogim drugima.

Od 2000. godine, svira u državnom kamernom orkestru “Moskovski virtuozi”, pod vođstvom dirigenta Vladimira Spivakovog, i član je istoimenog kvinteta od 2003. godine.