Klarinetista

Damjan Begović (1992), rođen je u Kotoru. Svoje muzičko obrazovanje je započeo u Muzičkoj školi “Vida Matjan” u klasi profesora Gorana Turkalja.Srednje muzičko obrazovanje je nastavio u Muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.

Diplomirao je u Ljubljani na Akademiji za glasbo u klasi profesora Jožeta Kotara. Nakon završenih osnovnih studija dobio je stipendiju od Švajcarske vlade, preko programa Erasmus, gdje je godinu dana studirao kod profesora Paola Beltraminija u Lucernu. Po završetku usavršavanja vratio se u Ljubljanu da magistrira. Nakon završetka magistarskih studija upisao je specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Veljka Klenkovskog, koje je završio sa najvišim ocjenama. Na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima osvajao je prve i druge nagrade. U kategoriji Kamerna muzika osvojio je specijalnu nagradu na 35. Festivalu mladih muzičara Crne Gore (sa duom). Bio je član beogradskih ansambala: orkestra klarineta “Bruno Brun” i kvinteta klarineta “Barbusi” i “Tokarev” sa kojima je pobjeđivao na brojnim takmičenjima i dobio titulu laureata.

Nastupio je na brojnim koncertima u Crnoj Gori i regionu. Član je duvačkog orkestra “Gradska muzika” u Kotoru. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima kod profesora Ante Grgina, Ljubiše Jovanovića, Veljka Klenkovskog, Aleksandra Tasića, Ognjena Popovića, Matea Bekavca, Bruna di Girolama, Fransoa Bende, Milana Reirhea, Jožeta Kotara i dr.

Kao solista nastupao sa omladinskim orkestrom ZORT iz Beograda i Njemačkim gudačkim orkestrom (Deutsche Streicherphilharmonie). Zaposlen je na poziciji drugog klarinetiste i bas klarinetiste u Crnogorskom simfonijskom orkestru i predaje klarinet u Muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru.