violinista, pijanista, dirigent, kompozitor

Dirigent Anton Martynov (2017-19) je takođe i pijanista, kompozitor i iznad svega – violinista. Jedan je od sjajnih solista današnjice koji svojim ličnim pečatom obogaćuje muzički repertoar u dvoranama i festivalima širom svijeta.

Rođen u Moskvi u porodici fizičara, Anton je počeo da svira violinu kada je imao pet godina. Sa četrnaest godina upisao je Muzičku školu na Institutu Gnjesinih u Moskvi, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji. Usavršavao se na Muzičkom konzervatorijumu u Milanu, učeći od velikih umjetnika kao što su Elena Malkina, Irina Svetlova, Vladimir Spivakov, Valentin Berlinski, Dora Schwarzberg, Gigino Maestri. Sa šesnaest godina je počeo da nastupa kao solista a nekoliko godina kasnije je snimio Bramsov Violinski koncert op. 77. za kanal ARTE. Po dolasku u Francusku pridružio se kvartetu Anton. Redovno je svirao kao solista s ansamblom “Les Musiciens du Louvre” Marca Minkowskog. Pored violine, vježbao je različite instrumente (violu, klavir, čembalo i orgulje) i komponovao i učio dirigovanje kod Alun Francis i Gheorghe Victor Dumănescu. U okviru kamernih ansambala njegovi muzički partneri su svjetski poznati umjetnici: pijanisti Martha Argerich, Boris Berezovsky, Andreas Brantelid, Gérard Caussé, Henri Demarquette, Ivry Gitlis, Philippe Graffin, David Guerrier, Xavier Phillips, Vadim Repine, Vassilis Varvaressos, Enrico Fagone.

U poslednjih nekoliko godina nastupao je u Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Španiji, Portugalu, Gračkoj, Brazilu, Rusiji, Sloveniji, Turskoj i Bugarskoj, svirajući sa orkestrom “Suisse Italienne” (Lugano), ansamblom “Apollo” (Hag), orkestrima “Maggio Musicale” i “Modo Antiquo” (Firenca) i drugima. Nekoliko njegovih snimaka uživo sa festivala Lugano uključeni su u kolekciju “Martha Argerich Project” (EMI, Warner Music). Dva druga CD-a posevećena su savremenim kompozitorima: Antonio Santana (Erol, 2014) i Alexander Mansourian (Brilliant Classics, 2017). Prva dva CD-a iz serije “Music for Two” sa Kremenom Nikolovom (NovAntiqua Records) bila su na vrhu liste magazina“Classical Sin” u 2016 i osvojili su međunarodnu nagradu 2017.

Martynov je umjetnički direktor Muzičke koncertne sezone “Rive Gauche” u Parizu, u periodu od 2009 -2015. Zajedno sa Michaëlom Guttmanom je osnovao festival violine u Parizu “Printemps du violon” 2016, čiji je umjetnički rukovodilac. Od 2017. angažovan je kao profesor na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Monsu (Belgija) i asistent Philippeu Graffinu na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu (CNSM).

Svira violinu koju je izradio napolitanski graditelj Nicolò Gagliano 1732.