Ovog ljeta ugostićemo Naomi Atherton, hornistkinju i edukatorku iz Kamerate Mančester, jednog od vodećih kamernih orkestara u Velikoj Britaniji. Gospođa Atherton će predstaviti program Kamerata u zajednici, i prirediti radionice tokom dva dana (04-06.avgust). Njene radionice biće odlična prilika da polaznike Ljetnjeg kampa za kamernu muziku uvede u kreativne pristupe improvizaciji, komponovanju muzike i radu u ansamblu. Kamerata u zajednici je počeo prije više od 20 godina i u središtu je orkestarske aktivnosti koja se služi muzikom kao sredstvom da se poboljša kvalitet života ljudi svih uzrasta.

Naomi Atherton rođena je u Bredfordu, Velika Britanija. Studirala je u ,,Royal Northern College of Music” u klasi Majkla Purtona (Michael Purton) i Dereka Tejlora (Derek Taylor). Već za vrijeme prve godine studija osvojila je finale nacionalnog muzičkog takmičenja “BBC Young Musician of the Year”. Kao solista Naomi je imala nastup sa Filharmonijom BBC-a i orkestrom Ulster (Sjeverna Irska). Sarađivala je sa poznatim britanskim tenorima Robertom Terom (Robert Tear), Nilom Makijem (Neil Mackie) i nedavno sa Džejmsom Gildkristom (James Gildchrist).

Specijalizirala je kamernu muziku i član je ansambla 360 sa sjedištem u Šefildu (Sheffield), koji se redovno pojavljuju na BBC Radio 3 i na nekim od najvećih festivala i sala u Engleskoj uključujući Wigmore Hall, the National Centre for Early Music, Bath International Festival, Buxton Festival, Leamington Music Festival i Manchester Chamber Concert Series.

Naomi je dugo godina glavna hornistkinja orkestara Manchester Camerata i Northern Chamber Orchestra. Gostovala je takođe u mnogim britanskim orkestrima uključujući Royal Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic, Scottish Chamber Orchestra, Royal Northern Sinfonia i English Northern Philharmonic.

Naomi je vrlo predana poslu koji radi za program Camerata in the Community. To je bilo vrlo raznoliko tokom godina. Izvodila je radionice za sve uzraste, od beba do odraslih. Takođe je specijalizirala da radi sa starijim osobama, živjeći sa dementnim ljudima i njihovim starateljima, u bolnicama, društvenim centrima i domovima za zbrinjavanje, što smatra kao posebno vrijedno u svom radu.