XII “Ljetnji kamp za kamernu muziku” održaće se od 30.jula do 7. avgusta 2023. godine, u Turističko – edukativnom centru Lovćen na Ivanovim koritima, najavljeno je na press konferenciji održanoj 26. jula, u KIC-u “Budo Tomović” . Urednica muzičkog programa Maja Popović izrazila je zadovoljstvo što je Ljetnji kamp prepoznat kao projekat od značaja za ostvarivanje javnog interesa i da ga kontinuirano sufinansira Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, kroz godišnji Konkurs.

“Za učešće na ovogodišnjem Ljetnjem kampu za kamernu muziku se prijavio do sada najveći broj polaznika. Riječ je o 55 muzičara različitih generacija, koji dolaze iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, kao I iz Njemačke, Ukrajine, Kazahstana i Japana. Svi oničiniće kamerne ansamble različitog tipa: klavirski duo, klavirski trio, gudački kvartet, klavirski kvintet, septet, ansambli flauta, hor flauta i gudački orkestar,” kazala je Popović.

Sve polaznike u ovim različitim sastavima podučavaće iskusna ekipa mentora među kojima su proslavljeni violinista Sreten Krstić, violončelista Dmitrij Prokofjev, Marko Simović, docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, profesorice kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju, pijanistkinja Nataša Popović i flautistkinja Žana Lekić, klarinetista Veljko Klenkovski, profesor na FMU u Beogradu, oboista Stefano Vezani, profesor na nekoliko državnih konzervatorijuma u sjevernoj Italiji, te violista Petar Obradović i kontrabasistkinja Ana Zvicer, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

“Ljetni kamp je prepoznat kao jedinstven u regionu, kako po afirmaciji i edukaciji u domenu kamerne muzike, tako i po konceptualnom dijelu otvorenosti za saradnju sa polaznicima. Ovaj kamp doprinosi da se mladi muzičari iz Crne Gore usavršavaju kod međunarodno priznatih muzičara i profesora i to kod kuće, u svojoj zemlji. Osim toga, kamp polaznicima omogućava da se usavršavaju bez dodatnih finasijskih potraživanja, u smislu plaćanja majstorskih časova. Tu je i mogućnost da sarađuju sa drugim muzičarima, svojim vršnjacima, kako iz zemlje, tako i iz regiona i svijeta, i uživaju u multikulturalnoj atmosferi koju ovaj kamp ima,” objasnila je urednica muzičkog programa u KIC-u.

Ovaj projekat započet je 2012. godine na inicijativu tadašnjeg savjetnika u Ambasadi SR Njemačke u Crnoj Gori Mihaela Šnura, te se KIC priključio pilot projektu, da bi nakon dvije godine ova kulturna institucija preuzela organizaciju u cjelini.  Interesovanje za učešće na Ljetnjem kampu raste iz godine u godinu, kako muzičara koji su već iskusili čari kampa tako i novih polaznika. Ambasada SR Njemačke je ostala snažan partner na tom putu, pa je pružila značajnu podršku i ovogodišnjem izdanju.

“Veoma smo ponosni da je Ljetnji kamp postao jedan od vodećih u kulturnom kalendaru događaja za mlade u Crnoj Gori. U osnovi ove ideje je njegovanje mladih talenata i zbog toga je ovaj kamp okupljao odabrani broj studenata iz Crne Gore, regiona i svijeta, kojima je pružio neposredan pristup i kontakt sa istaknutim umjetnicima koji na kampu učestvuju kao mentori. Jezgro nastavnog kampa čine istaknuti umjetnici iz Crne Gore, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao i profesori Muzičke akademije na Cetinju. Velika nam je čast što smo ove godine mogli da podržimo učešće mentora, gospodina Sretena Krstića,” istakla je predstavnica Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, Andrijana Đonović.

Među istaknutim muzičarima koji će biti mentori novim muzičkim talentima u inspirativnom okruženju Ivanovih korita našla se i pijanistkinja Nataša Popović koja je dio ovog projekta od 2017. godine, te je pravi svjedok kako se ova manifestacija razvijala.

“Drago mi je što postoji Ljetnji kamp za kamernu muziku koji okuplja mlade različitog uzrasta. Pored toga, raduje i prisustvo odraslih muzičara-amatera. Mnogo je lijepo vidjeti sa kojim entuzijazmom i ljubavlju oni prilaze probama i sviranju, proučavanju muzičkog djela. Zaista je inspirativno i za nas profesionalce,” kazala je pijanistkinja.

Na kraju sedmodnevnog intenzivnog rada brojnih kamernih ansambala koji će biti formirani od prijavljenih učesnika, projekat će, po ustaljenom planu i programu, ponuditi dva završna javna koncerta: na Cetinju, 6. avgusta u Ministarstvu kulture (20:00) u okviru manifestacije “Ljeto u Prijestonici” i u Podgorici, 7. avgusta u KIC-u “Budo Tomović” (20:00) u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

Samostalni savjetnik Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ivan Popović izrazio je veliko zadovoljstvo što su i ove godine dio Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, čiji su polaznici daroviti mladi muzičari iz Crne Gore, regiona i šire.

“Manifestacija već tradicionalno daje priliku nadarenim muzičarima da u saradnji sa istaknutim muzičkim autoritetima nadograđuju svoje znanje i nastupaju u manjim sastavima čime se afirmiše kamerna muzika i podstiče stvaranje novih kamernih ansambala. Manifestacija sa pravom uživa podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori i Turističke organizacije Cetinje. O dometima samog kampa svjedoči impozantan broj muzičkih pedagoga koji su učestvovali na kampu od 2012. godine. Veliki ponos organizatorima iz KIC-a, ali i nama predstavlja činjenica da se među učesnicima kampa nalaze brojni sada već međunarodno priznati i afirmisani muzički stvaraoci,” istakao je Popović. Svi učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo što je završni koncert kampa i ove godine dio bogatog programa “Podgoričkog kulturnog ljeta”.

Nosioci projekta i glavni organizatori “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Glavni grad Podgorica i Kulturno-informativni centar ”Budo Tomović“, a realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori i Turističke organizacije Cetinje.

Prijatelji “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Podgorica i JU “Lovćen-Bečići”, Cetinje.