Ljetnji kamp za kamernu muziku održaće se deveti put zaredom na Ivanovim koritima od 30. jula do 7. avgusta 2020. Naš rad na pripremi kampa odvijao se u izmijenjenim okolnostima, očigledno zbog neizvjesnosti prouzrokovanom globalnom zdrastvenom krizom. U skladu sa tim, razmatrali smo uslove i mogućnosti za realizaciju našeg projekta u interesu učesnika – polaznika, mentora i saradnika, kao i publike na završnim koncertima, na kraju kampa. To znači da mislimo na ublažavajuće mjere sa poštovanjem fizičke distance, slobode kretanja i putovanja itd. Kamerna muzika po definiciji uključuje blizinu – a naš cilj je da obezbedimo optimalne uslove, pod tim okolnostima, kako bi učesnici i dalje dijelili svoju ljubav prema muzici u predivnom prirodnom okruženju na Ivanovim koritima u Nacionalnom parku Lovćen, kao i prethodnih godina.

Kao i do sada, program Ljetnjeg kampa za kamernu muziku kreiraćemo u duhu saradnje s učesnicima i mentorima uvažavajući muzičke želje naših polaznika i sugestije mentora i saradnika. Među predloge djela za izvođenje uvrstićemo i nekoliko Betovenovih, čime bi se priključili svjetskom obilježavanju dvjesta pedeset godina od rođenja ovog velikog kompozitora.

Takođe želimo da podstaknemo savremene kompozitore da pišu za naš kamp, da otkrijemo i sviramo djela koja do sada nijesu izvođena kod nas, i uz to, da otvorimo naša srca, misli i sjećanja na žrtve pandemije kao i na one koji su doprinijeli u prevazilaženju zdrastvene krize liječenjem, humanošću i solidarnošću širom svijeta.
Nije fraza da muzika ima ljekovita svojstva. Istorija muzike je puna primjera velikih kompozitora koji su pisali svoja remek-djela uprkos teškim zdrastvenim i emotivnim krizama. Blagotvorni uticaj muzike, proces njenog stvaranja, interpretacije i slušanja utiče na duhovni oporavak i uzdizanje čovjeka.

U želji da nam se ovog ljeta pridruže muzičari iz svih krajeva naše zemlje, regiona i šire, pozivamo ansamble i pojedince da se prijave za učešće na našem kampu. Kao i prethodnih godina, osnovu našeg kampa čine gudači, duvači i pijanisti. Takođe su dobrodošli i ostali ukoliko imaju interesovanja za kamernu muziku. (U skladu sa ovogodišnjim uslovima i okolnostima koji se tiču preporuka za ublažavanje rizika od korona virusa, nećemo organizovati kamerni orkestar već jedino kamerne ansamble). Sastavi ansambala su standardni i nestandardni, a formacije duo, trio, kvartet, kvintet, sekstet, septet itd. Kao i ranijih godina, nakon sedmodnevih časova, radionica, proba i majstorskih kurseva polaznici će prirediti koncerte na Cetinju (dvorište Biljarde, 6. avgust) i u Podgorici (dvorište Galerije “Risto Stijović”, 7. avgust).

Dragi muzičari, bilo da dolazite sami ili kao dio unaprijed formirane grupe, bićemo srećni da izađemo u susret vašim željama i da vas povežemo s kolegama učesnicima s kojima ćete dijeliti radost muziciranja i učiti od naših izvanrednih mentora i saradnika. U jedinstvenoj prirodi Ivanovih korita, ispod planine Lovćen, iskusićete prijateljstvo, razvoj i ljepotu.