klarinetista

Klarinetista Velјko Klenkovski rođen je u Pančevu. Srednju muzičku školu “Kornelije Stanković” završio je u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu “Georges Bizet” u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu diplomirao je s najvišim ocjenama. Dvije godine kasnije magistrirao je na pariskoj Muzičkoj akademiji “Alfred Cortot” (Ecole normale superieur de musique de Paris), a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlјi i inostranstvu od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljublјani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu.

Angažovan je kao prvi klarinetista Beogradske filharmonije i Orkestra opere Narodnog pozorišta. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom “Bruno Walter”, kao i Nacionalnim orkestrom Kipra. Tokom dugogodišnjeg rada u orkestrima sarađivao je sa mnogim muzičarima, među kojima su Zubin Mehta, Christian Mandeal, Barry Douglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Paul Angerer i drugi. Klenkovski se aktivno bavi pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Francuskoj.

Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju docenta za glavni predmet Klarinet.  Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda i nagrade za pedagoški rad. Nastupao je kao solista sa Kralјevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija u Njemačkoj, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Niša, beogradskim kamernim ansamblima “Dušan Skovran” i “Gudači Svetog Đorđa’’. Kao član mnogih kamernih ansambala gostovao je širom svijeta: Španija, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Slovenija, Austrija, Švajcarska, Italija, Grčka, Slovačka, Češka, Amerika i Indija.